lördag 4 april 2015

Knäckesticks

Ett gott och mycket enkelt knäckebröd är knäckesticks eller fröknäcke som det också brukar kallas. Det tar en stund i ugnen, men för att spara tid och el brukar jag göra dubbla satser.

Glutenfria knäckesticks med pumpakärnor

Tänk på att välja så många produkter som möjligt ekologiska och/eller kravmärkta. Till en plåt behövs: 1 dl sesamfrön, 1 dl solrosfrön, ½ dl hela linfrön, 2½ dl grovt dinkelmjöl, ½ tsk salt, 1 dl olivolja, 2 dl rumstempererat vatten och flingsalt.


Rör ihop torrvarorna (ej flingsalt) och därefter olivolja och vatten. Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen 30 minuter i 150 graders värme. Tag ut plåten och skär i rutor och strö över flingsalt. Grädda ytterligare 30 minuter. De sista 5 minuterna höj temperaturen till 200 grader så att knäckesticksen får färg.


Vill du göra glutenfria byter du ut dinkelmjölet mot 1 dl pumpakärnor och 1 dl majsmjöl. Majsmjölet får stå och svälla i 2 dl kokande vatten (istället för rumstempererat vatten) i 15 minuter innan det rörs ihop med torrvarorna. Receptet på glutenfria fröknäcke hittar du här på ICA's hemsida.

5 kommentarer:

  1. Kikar tillbaka hos dig.. :-) Vilken fin blogg du har!
    Så fin kruka du fyndat på loppis, och de gula fjädrarna riktigt lyste!
    Gissar att ni bor lite högre upp i landet, med tanke på all snö ni har? Här har vi bara en fläck kvar, dock blir den nog kvar några dagar till eftersom det är skugga där. ;-)

    /Therese

    SvaraRadera
  2. Fröknäcke... mums!
    Har missat flera fina inlägg hos dig... har varit lite mycket här ett tag, men nu har jag i alla fall läst ifatt.
    Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Det där fröknäcket är så gott. Min man gjorde det för ett tag sen och det tog snabbt slut.
    Det var väldigt så mycket snö ni har. Bor du långt norrut?

    Ha en fin fortsättning på påsken!
    Agneta

    SvaraRadera
  4. Jag bara älskar det där knäcket...gör varianten med majsmjöl. Äter det som godis. Bakade det och chokladbollar av dadlar, havregryn och frön i går...snart slut!
    Ha en fortsatt skön helg!
    Kram / RosMarie

    SvaraRadera
  5. Såna där ser så goda ut! Måste pröva göra dem nån gång. Kram Katta

    SvaraRadera

Så roligt att du är här och tack för att du lämnar en fin hälsning! Jag önskar dig en underbar dag! ♥