fredag 14 augusti 2015

Reflektion

Reflektion! Det är lätt att börja titta tillbaka på semesterledigheten när jobbet och vardagen tar vid. Reflektera över små och stora ting. Fundera var sommaren egentligen tog vägen. En del projekt som var inplanerade blev av. Andra blev inte av. Semesterledighet hos mig ska vara tid att bara vara och kunna låta tanken flyga iväg. Tänka... skapa... vara kreativ. Jag tycker det är svårt att vara kreativ om man inte får tid att också reflektera. Reflektera - hjärnans sätt att återfå balans och vila.

Reflektion över sommarens minnen.

Idag hos Fröken Foto är temat reflektion. Och jag tänkte spinna vidare på det ordet. Har du någonsin funderat över varför himlen och vattnet är blått en solig dag? Eller varför himlen vid gryning eller skymning kan visa de mest fantastiska färgsprakande himlavalv? Det beror på reflektion. Ljusets reflektion.

Ljusets strålar reflekteras i vattendropparna på penséernas kronblad.

Runt jordskorpan finns en atmosfär som består av en massa partiklar som bland annat vatten, koldioxid, syre och kväve. Föreningar som vatten och koldioxid har förmåga att reflektera solens ljusstrålar. Precis som vattendropparna på kronbladen reflekteras ljuset mot atmosfärens partiklar. Skillnaden är att vattenpartiklarna i atmosfären är mycket mindre än vattendropparna på kronbladen i bilden ovan. Beroende på solstrålarnas vinkel mot atmosfären uppstår också olika färger. Mitt på dagen blå färg, om det inte är molnigt vill säga. När jordens axel roterat på så sätt att det är gryning eller skymning faller ljusstrålarna in från en annan vinkel. Det gör att de röda och violetta våglängderna i solljuset reflekteras i atmosfären och vår upplevelse av ljusreflektionen är en magnifik och vacker skymning i rosa och violetta färger. Eller som fotot nedan orange för att det är den orangea våglängden i ljuset som reflekteras. Fotot nedan togs förra sommaren, en vacker kväll vid en sjö och solen var på väg att försvinna i horisonten. Jag kan aldrig sluta fascineras över hur vatten kan ändra färg beroende på färgen över himlavalvet. Vattnets färg är också bara en reflektion, en spegling, av himlens färg. 

Foto från augusti förra sommaren.

Som människa är vårt sätt att möta människors likheter och olikheter många gånger en reflektion av våra erfarenheter. Med hjärnans fantastiska kapacitet, där vi fortfarande inte riktigt vet hur den egentligen fungerar, så kan man också med viljan styra hur ljuset från en oss själva ska reflekteras i mötet med andra människor. Vi alla unika individer på jorden har en sak gemensamt. Vi är alla människor.
Det finns två sätt att sprida ljus: att vara ljuset eller att vara spegeln som reflekterar det. /E. Wharton
Om du vill vara med eller se andras tolkningar av ordet reflektion kan du titta in på Fröken Fotots blogg.

15 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt inlägg, Jag har faktiskt aldrig tänkt på reflektion och reflektion är samma sak, fast ändå inte samma sak ;)
  Och du det där är viktigt, att inse att vi alla är människor oavsett hudfärg, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Vi har alla samma värde. Speciellt viktigt att tänka på i dessa tider.
  En fantastiskt fin fredag till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 2. Temat fick även mig att tänka på solnedgångar. Tycker det är häftigt att det sista vi ser inte alls är själva solen utan bara reflektionen.

  Att vår upplevelse av den vi möter bygger på våra reflentioner är så sant men samtidigt ibland svårt att vara närvarande i i de stunder där mötet inte blir bra.

  SvaraRadera
 3. Fint inlägg & såååå fantastiskt ljuvliga Foton ♡ ...
  /Kram fina du & ha en alldeles underbar Fredag!

  SvaraRadera
 4. Så mycket fina bilder och kloka ord, ljuvligt! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Så mycket tänkvärt du skriver om reflektion. Vackra bilder du tagit. Ha en härlig dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 6. Njuter verkligen av vackra solnedgångar och fotar dem gärna, men jag har sällan, eller rent av aldrig, reflekterat över hur det kommer sig att himlen skiftar i olika färger. Verkligen ett tänkvärt och vackert inlägg på temat reflektion. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Det är helt otroligt hur ljuset får fram alla underbara färger. Och aldrig har jag frågat mig varför det blir så. Mycket intressant läsning. :)
  Önskar dig och familjen en underbar helg! ♡
  Många soliga kramar till dig fina Helena.
  Susanne

  SvaraRadera
 8. Vackra bilder! Satt en lång stund och tittade på de vackert reflekterande dropparna i bild 2.
  Reflektion - den vi förhoppningsvis själva gör, mentalt, är väl vad som får oss att mogna. Det är i alla fall en viktig ingrediens - om inte den viktigaste!
  Gillar dina reflektioner - både i ord och i bild!

  SvaraRadera
 9. Sååå vackra bilder du tar! Och intressant läsning bjöd du också på!
  Ang. tapeten som du kommenterade på min blogg, den som syntes bakom grässtråna, den är faktiskt från rusta!
  Vi gillar den också! Påminner väldigt mycket om en tapet som mina föräldrar tapetserade nyss. Men den kostade drygt 800:-/ rulle! Så mycket skulle inte jag lägga på en tapet, men det är ju jag det! :-
  Ha en riktigt fin helg!
  / Maria

  SvaraRadera
 10. Intressant & klok läsning bjuder du på och såklart vina bilder.
  Kram Martina

  SvaraRadera
 11. Vilken underbar bild på vattendropparna!! ♥ ♥

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 12. Fina bilder som alltid!
  Du skriver så bra och tänkvärt, som alltid också :)
  Trevlig helg!
  Kram AK

  SvaraRadera
 13. Det var en härlig och lärorik reflektion, tack snälla du...läsvärt!
  Solig kram till dig,
  Titti

  SvaraRadera
 14. Så sant Helena, svårt att vara kreativ om det inte finns tid för reflektion. Ett jättebra citat det om att det bara finns två sätt att sprida ljus...det var en fin tanke tycker jag! Ha en fin fortsatt söndag :-) Kram

  SvaraRadera
 15. Åååh vad fint! En riktigt fin tolkning tycker jag och jag älskar citatet i slutet!

  kram kram Malin

  SvaraRadera

Så roligt att du är här och tack för att du lämnar en fin hälsning! Jag önskar dig en underbar dag! ♥